HTML

Dukan diéta

Tapasztalataimat szeretném megosztani azokkal akiket érdekel a Dukan diéta!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Amit a dietarol tudnod kell....

2011.02.21. 11:13 Manette

Dr. Pierre Dukan

Eredetileg neurológus volt,  35 éve váltott szakterületet, amikor egy barátja diétás tanácsot kért tőle. A barátnak egyetlen kikötése volt: ne kelljen a húst kihagynia étrendjéből. Dr. Dukan azt javasolta, öt napon keresztül csak fehérjét fogyasszon, és igyon sok vizet. Maga is meglepődött, amikor barátja az öt nap alatt öt kilótól szabadult meg - vagyis naponta egy kilótól! Dukan doktor ezt követően kezdett táplálkozástudománnyal foglalkozni. Olyan diétát alkotott, amelyben nem kell sem a kalóriát számolgatni, sem éhezni. Viszont minden csütörtökön fehérjenapot tanácsos tartani.
A Dukan-diéta négy szakasza:
1. Támadás: megadja a kezdőrúgást
Mit szabad enni? Csak és kizárólag fehérjét, korlátlan mennyiségben és a nap folyamán bármikor. Vagyis ehetsz borjú- és marhahúst, baromfit (kivéve kacsát és libát), halat és tengeri herkentyűket, tojást (fehérjét korlátlanul, sárgájával együtt hetente legfeljebb 3-4-et), zsírszegény tejtermékeket.
Meddig tart?
Ha 5 kg-t szeretnénk leadni, 2 napig. Fogyás: 0,5-1,5 kg
Ha 10 kg-t szeretnénk leadni, 3 napig. Fogyás: 1,5-2,5 kg
Ha 20 kg-t szeretnénk fogyni, 5 napig. Fogyás: 2-3 kg

Az 1. szakaszban ne sportoljunk intenzíven.

2. Súlyvesztés: leadja a fölös kilókat
Mit szabad enni? Fehérjét és zöldségeket, korlátlan mennyiségben.
Fontos: 1 nap PP (csak protein) a kovetkezo nap PV (protein es zoldseg).
A megengedett zöldségek: paradicsom, uborka, retek, spenót, brokkoli, spárga, póréhagyma, káposztafélék, gomba, zeller, cukkini, padlizsán, paprika, salátafélék, répa.

Meddig tart? Egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt súlyt. Hetente 1-1,5 kg mínusszal számolhattunk.

Aki beszel angolul, annak melegen ajanlom, hogy regisztraljon a www.dukandiet.co.uk oldalon. Nehany egyszeru kerdes megvalaszolasa utan "Dr. Dukan" megallapitja, hogy mennyi lenne az idealis sulyod es meddig kell fenntartanod a dieta egyes szakaszait. (Eddig meg ingyenes is!)

Nekem nagyon tetszik ahogyan csinalja! Szerinte a BMI (Body Muscle Index), ami gyakorlatilag, csak a sulyodat, a magassagodat es a nemedet veszi figyelembe nem eleg pontos! En tokeletesen egyet ertek vele! Volt, hogy 28 eves koromban amikor 56 kg voltam (egy dieta utan amikor 31 kg-ot fogytam) a BMI meg mindig nem volt idealis! Rohognom kell!

O figyelembe veszi, a csaladi hatteret (van e valaki a csaladodban aki tulsulyos), voltal e mar tehes, milyen a csontozatod (csuklo proba) stb. es igy allapitja meg az ideallis sulyod. :)


3. Stabilizáció: visszavezeti a tiltott élelmiszereket
Mit szabad enni? Az eddigieken kívül ehetünk naponta egyszer gyümölcsöt (kivéve banánt, szőlőt, cseresznyét és meggyet), két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, néhány szelet sajtot, hetente kétszer tésztafélét, kuszkuszt, lencsét, rizst, krumplit - sőt, akár csokit is!
Meddig tart? Attól függ, mennyit fogytunk: fél kiló mínuszonként 4 napig kell ezt a szakaszt tartani. A képlet: (leadott súly:0,5)x4. Ha 5 kilótól szabadultunk meg: (5 kg:0,5)x4=40


4. Itt a vége: a súlyfenntartás szakasza
Mit szabad enni? Mindent, amit csak akarunk. Viszont hetente egyszer tartsunk fehérjenapot (1. szakasz) - dr. Dukan a csütörtököt ajánlja.
Meddig tart? Akár életed végéig, ha betartod ezt az egyszerű szabályt!
Jó tanácsok a sikeres fogyókúrához:
Igyunk a diéta ideje alatt sok folyadékot, legalább napi 2 litert.
Ha sokat kell fogynunk (tehat sokaig tart a dieta), szedjünk multivitamin-tablettát.
Salátaöntetként használjunk citromlevet, zsírszegény joghurtot, különböző ecetféléket, fűszereket az olajfélék helyett (olívaolajat vagy más hidegen sajtolt olajat se).
Az 1. szakaszban ne sportoljunk intenzíven.
Az első három szakaszban ne használjunk vajat, margarint vagy olajat. Az ételeket grillezzük, pároljuk vagy gőzöljük.

Termeszetesen ez a dieta se mukodik mozgas nelkul! Dr. Dukan legalabb azt tanacsolja, hogy setaljunk minden nap 20 percet (vegyel egy kutyat :) ) es felejtsuk el a liftet! Nekem az teszik ebben, hogy nem a mozgas mennyisegetol fugg, hogy le fogysz-e. A mozgas "csak" tamogatja a fogyasodat! De nelkule nem fog menni! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drdukandieta.blog.hu/api/trackback/id/tr312676607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása